Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Alaska Info & Geografie Onze Reisroutes Fotografie en Cinematografie Interactieve Kaart Alaska Links en Websitepartners Contact / Disclaimer Alaska Cruise Alaska Overland Alaska Gletsjers Alaska National Parks Alaska Wildlife Alaska Marine Wildlife Alaska Adventures Alaska Flora Alaska Achtergrondverhalen Alaska Presentaties HubbardGlacier KnikGlacier IJsplaneet1 IJsplaneetPag2 ValdezGlacier WorthingtonGlacier MearesGlacier ColumbiaGlacier GlacierBayNP1 GlacierBayNP2 RootGlacier ExitGlacier MatanuskaGlacier AialikGlacier Cruisepag 2 Wrangell-St.EliasNP Wrangell-St.EliasNP/Flightseeing Wrangell-St.EliasNP/Natuurw Wrangell-St.EliasNP/Kennicott&McCarthy KenaiFjordsNP DenaliNP Ontopoftheworld Goldrush MarineWildlifePWS Valdez Berenlerenvissen AGoodDaysCatchSeward Anchorage BearAdventure Thebibleofnorthcountrytravel Beringia PrehistoricWildlife Nietalleenkoeienkalven Deeenzamevisser 

Alaska Gletsjers

Alaska gletsjers

IJsvlaktes en ruim 100.000 gletsjers, sommige van onmetelijke proporties, bedekken ruim 5% van de totale oppervlakte van de staat Alaska.

Het ontstaan van een gletsjer

Gletsers ontstaan in het hooggebergte. Na verloop van tijd stapelt de vallende sneeuw zich op in de uitsparingen tussen de bergtoppen en naarmate er gedurende de winter meer sneeuw valt dan er zomers smelt worden de onderste lagen steeds verder samengeperst tot een compacte ijslaag. Als de ijslaag dik genoeg is zet deze zich door het enorme gewicht langzaam neerwaarts in beweging.

Gletsjer info

Klik op de gletsjer van uw keuze voor meer informatie, uitgebreide foto- en filmimpressies en de verhalen achter de beelden.Ook via de interactieve kaart klikt u naar de gletsjer van uw keuze.

Gletsjer overzicht

Aialik GlacierColumbia GlacierExit GlacierGrand Pacific GlacierHubbard GlacierJohn Hopkins GlacierKnik Glacier

Margerie GlacierMatanuska GlacierMeares GlacierReid GlacierRoot GlacierValdez GlacierWorthington Glacier

-Tidewater glacier (getijdengletsjer): een gletsjer die uitmondt in een baai of de zee. De gletsjer slijt diepe kloven in de bergen op zijn weg omlaag. Voorbeeld: Hubbard Glacier.-Outlet glacier: een gletsjer die uitmondt in een meer. De gletsjer slijpt diepe kloven in de bergen op zijn weg omlaag. Voorbeeld: Valdez Glacier.-Hanging glacier (hangende gletsjer): gletsjer die afdaalt tot halverwege berghellingen.-Receding glacier (terugtrekkende gletsjer): een gletsjer die sneller melt dan aangroeit. Bijvoorbeeld: Columbia Glacier.-Advancing Glacier (aangroeiende gletsjer): een gletsjer die aangroeit. Bijvoorbveeld: Meares Glacier-Calving glacier (kalvende gletsjer): gletsjer die in het water eindigt en waarbij grote brokken ijs afbreken en door het water worden afgevoerd. Voorbeeld: Columbia Glacier, Knik Glacier, Valdez Glacier, Meares Glacier.-Iceberg (IJsberg): afgebroken stukken ijs van gletsjers (en ijsplaten). 80-90% van de ijsberg bevindt zich onder water.-Terminus: het einde van de gletsjer. -Moraine (morene): door de schurende werking van een gletsjer verpulverd gesteente dat door de ijsmassa gedeeltelijk meegevoerd wordt.-Crevasses (gletsjerspleten) ontwikkelen zich wanneer spanning- en op het stromende ijs ontstaan. De grote gletsjerspleten zijn te vinden op steile stukken van een snel stromende gletsjer (zie o.a. foto's bij de Root Glacier).

Waarom kleurt gletsjerijs blauw?Naarmate de ijslaag door vallende sneeuw verder wordt samengeperst neemt de druk toe en worden alle luchtmoleculen eruit geperst.Watermoleculen zonder lucht absorberen alle kleuren van het spectrum, behalve blauw!alaska-editions.nl

michelhammann-photography.com